Langs donk en broek, Berlare (11-11-2015)

Ja… Neen… Toch wel…Toch maar niet… Ik kon zo wel nog even doorgaan, ware het niet dat mijn vrouw me overtuigd had. Eeuwig twijfelen doe ik sinds mijn herval… Sedert mijn blokkage ben ik ergens bang geworden om nog alleen naar het onbekende te trekken. Het constante gevoel van enorme duizeligheid, door de medicatie, zal er ook wel voor een stuk mee te maken hebben. De ganse morgen zat ik al op een stapel wandelnetwerkkaarten te staren. Ik kon maar geen besluit nemen. Uiteindelijk duwde mijn vrouw een aantal kaarten in mijn rechterhand en trok er ééntje uit. Daar ga je heen. Begin eraan. Nu. Met de kaart van het recent aangelegde wandelnetwerk Donkmeer-Kalkense Meersen ging ik dan maar aan de slag…

Een dik uur later parkeerde ik de wagen aan het toeristisch infokantoor, gelegen aan het Donkmeer. Het startpunt van mijn uitgestippelde route lag hier vlakbij maar aan de overkant van het Donkmeer. Na wat zoeken had ik al snel de juiste route naar het vertrekpunt. De eerste kilometer liep door het recreatiegebied van het Donkmeer. Ik was hier vroeger al enkele keren in de buurt geweest en wist dat het hier vrij druk kon zijn. Er stond een matige wind en het miezerde licht wat ervoor zorgde dat dit goed meeviel. Ik liep dus vrij vlot door het recreatiegebied met dierenpark,… Heel leuk voor wie met de kinderen op stap is maar daarvoor was ik hier niet :-). Wel eens interessant om te bekijken is de publiek toegankelijke eendenkooi waar men vroeger wilde eenden mee ving. Iets verderop kwam ik langs het natuurreservaat waar er toch enkele mooie hoekjes te vinden zijn. Eenmaal uit het reservaat kwam ik aan de volgestouwde oevers van het Donkmeer. Met een stevige pas liet ik de campings en de talrijke palinghuizen aan me voorbijgaan.

Toegang tot Berlare Broek.
Toegang tot Berlare Broek.

Enkele honderden meters verder kwam ik in het gebied waarvoor ik was gekomen, Berlare broek. Vanaf hier werd ik overigens vergezeld door de wit-rode tekens van de GR 128. In schril contrast met de bedrijvigheid rondom het Donkmeer kwam ik hier in een oase van rust terecht. Langs een aardeweg stapte ik het gebied binnen. Berlare broek omvat het oostelijk gedeelte van een oude Scheldemeander. Het grootste deel bestaat uit bos met daartussen moerassige gedeelten en meer dan 50 vijvers. Ik stapte langs de eerste en meteen ook de grootste, de Turfput. Tot midden 19e eeuw werd er hier nog turf ontgonnen, daarna liepen de uitgedolven putten langzaam onder water.

De volgende kilometers was het echt genieten in dit natuurgebied. In deze populierenbossen werden boswegen afgewisseld met smalle paadjes en kwam ik langs tal van poelen en moerasgebieden. Echt de moeite waard om hier even te komen stappen! Meermaals hield ik halt aan de poelen om te genieten van de stilte en de natuurpracht in dit gebied. Eenmaal uit de bossen liep ik op een smal pad dwars door de rietvelden. Van hieruit ging het dan over onverharde wegen terug naar de oevers van het Donkmeer. Gelukkig liet men aan deze kant van het meer de natuur nog wat zijn gang gaan en was het best wel nog aangenaam stappen. Via het vertrekpunt stapte ik dan, voor het eerst in lange tijd zonder al te veel pijn, terug naar de wagen.

Langs één van de talrijke poelen.
Langs één van de talrijke poelen.

Deze keer geen kaartje, de knooppuntenlijst kan hier op eenvoudig verzoek aangevraagd worden. Meer foto’s van deze wandeling vinden jullie hier terug.

Adres startplaats : Toeristisch infokantoor, Donklaan 123, 9290 Berlare. De kaart van het wandelnetwerk “Kalkense Meersen – Donkmeer” kan je online bestellen op www.tov.be of is te verkrijgen in één van de infokantoren van het Scheldeland.

Precies wat ik nodig had! Een mooie tocht met behoorlijk wat afwisseling en een parel van een natuurgebied! Opnieuw een kleine 12 kilometer kunnen stappen, deze keer zonder veel problemen. Als de motivatie al even zoek was dan is ze in elk geval terug, na deze wandeling meer dan ooit. Berlare broek heeft me aangenaam verrast!

Deel deze post via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.